Cum sa Te Uiti la Un Tablou

O opera de arta este mai mult decat o simpla lucrare realizata de un artist. Este ceva mai mult decat materializarea geniului creator pe o panza, plansa muzicala sau intr-o sculptura. O opera de arta o bucata de istorie, este modul in care artistul a interpretat societatea din jurul lui in acel moment. Un tablou de exemplu, ascunde in frumusetea lui un mesaj. Ascunde sentimentele traite de autor atunci cand atingea panza cu pensula sa plina de vopsea, iar pentru a intelege mai bine ceea ce acesta a incercat sa comunice cu noi, atunci trebuie in mod imperios necesar sa cunoastem cate ceva si despre autor sau despre contextul social in care acesta se afla in momentul in care a realizat acea opera de arta. 


Doar daca intelegem modul in care arata societatea din jurul autorului in anul realizarii operei de arta putem intelege mai bine mesajul acesteia, scopul acesteia si sa apreciem intr-adevar frumusetea ei. Arta este un manifest, o forma de exprimare a inteligentei umane, a geniului creator si a imaginatiei, ea este oglinda care reflecta societatea in sufletul uman si sufletul uman in societate.

De aceea arta trebuie privita nu neaparat cu un ochi critic care o judeca din punct de vedere teoretic, ci ca un ansamblu de trairi, momente, lectii invatate. Un tablou este o fereastra in sufletul si mediul autorului, iar o sculptura este o persoana capturata ca intr-un portret care perinda acum sute de ani strazile lumii in care traia autorul. Arta este o parte la fel de importanta din istoria noastra precum orice lectie predata in manualele clasice. Invatand despre arta invatam despre noi!

Centrul de Stiri

Iubesc scrisul, iubesc libertatea pe care acesta mi-o ofera si faptul ca imi permite sa ma exprim cum imi dicteaza sufletul. Scriu pentru mine, pentru liniste si nu in ultimul rand pentru voi, cititorii mei, oameni din spatele monitoarelor care descopera bucatele dintr-un suflet cald, de artist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu