Intretinerea Cutitelor

Indiferent de pretul si calitatea unui cutit, el va rugini la un moment dat daca nu e intretinut corect. Cutitele din inox nu fac exceptie de la aceasta regula, dar la ele procesul de oxidare e mai lent. Inoxul e doar un aliaj de otel cu crom, molibden si titan. Menajati taisul oricat de frumoase ar fi tocatoarele din ceramica, granit sau otel, acele suprafete dure vor toci taisul cutitului. Un tocator sanatos pentru cutit este construit din lemn sau plastic. Insa cutitul se poate toci si daca incercati sa il folositi pe post de satar, taind carne cu os sau carne inghetata. 


Nu lasati cutitele in apa la inmuiat, caci acest lucru invita rugina in zonele sensibile, adica exact pe tais. Taisul e partea de pe care se ia constant metal la ascutire, si care e mereu in contact cu factorii corozivi. Orice cutit ar trebui ascutit cel putin o data pe an, fie pe un dispozitiv de ascutit cutite, fie apeland la un atelier profesionist. Insa cutitul se poate ascuti ori de cate ori simtiti ca nu mai taie bine. In functie de duritatea metalului din care sunt facute, unele cutite se vor toci mai repede decat altele. 

Pentru a asigura integritatea taisului, cutitul ar trebui depozitat intr-un mod cat mai sigur. Aruncarea cutitelor intr-un sertar, unul peste altul, nu prezinta riscuri doar pentru lama, ci si pentru degetele noastre atunci cand le scoatem. Exista placi magnetice in acest scop, usor de prins pe perete deasupra chivetei, fiind cele mai recomandate pentru depozitare. Insa la fel de bune sunt si suporturile din lemn, care protejeaza activ lama. 

 Pastrati-le curate, cutitele ar trebui spalate dupa fiecare utilizare, dar evitati sa le scufundati complet in apa, si in nici un caz sa nu le bagati in masina de spalat! Folositi in schimb o carpa sau un servetel pentru a sterge usor lama, incepand cu partea superioara inainte de a ajunge la tais. Se poate folosi si un burete daca situatia o cere. Igienizarea cutitelor cu alcool inainte de utilizare e o practica ce are anumite merite. 

 Daca trebuie sa le depozitati pe termen mediu sau lung, e bine de stiut ca un cutit va rugini in timp chiar si numai de la umezeala existenta in aer. Pentru a preveni acest lucru va trebui sa le asigurati un mediu uscat, si sa le ungeti cu uleiuri minerale cel putin de doua ori pe an. In concluzie, un cutit de bucatarie bine intretinut poate tine o viata si inca sa taie la fel de bine ca in prima zi. Pe cand unul neingrijit poat sa devina inutilizabil in doar cateva saptamani.

Centrul de Stiri

Iubesc scrisul, iubesc libertatea pe care acesta mi-o ofera si faptul ca imi permite sa ma exprim cum imi dicteaza sufletul. Scriu pentru mine, pentru liniste si nu in ultimul rand pentru voi, cititorii mei, oameni din spatele monitoarelor care descopera bucatele dintr-un suflet cald, de artist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu