Aproximativ 50 de kilometri are aceasta minunata formatiune naturala. Pana anul trecut, aceasta a putut fi vizitata doar de catre speologi, dar acum poate fi vizitata de turisti. Din pacate, intreaga lungime a acesteia nu este deschisa publicului. Ceea ce face aceasta pestera atat de greu de vizitat este faptul ca aceasta are o singura intrare. Pentru a ajunge dintr-un capat in celalalt sunt necesare opt ore pentru o echipa de speologi experimentati.

Un alt motiv pentru care aceasta pestera nu poate fi vizitata de amatori in intregime este biosfera fragila care locuieste in ea. Specii rare de animale, pesti, lilieci, insecte isi au casa in acest ecosistem natural, iar acestea trebuie protejate cat mai mult de interventia omului in habitatul lor. Cursurile de apa care strabat aceasta pestera sunt o adevarata splendoare, acestea formeaza cascade, lacuri interioare si curg cu viteza mare prin subsolul acestei pesteri extraordinar de frumoase!
Romania este presarata de astfel de minuni naturale, pesteri, grote, rauri subterane, dar si munti plini de secrete, trebuie doar sa le vizitam, sa le cunoastem si sa ne bucuram de ele, deoarece acestea sunt mostenirea pe care planeta ne-a lasat-o de-a lungul secolelor. Oriunde ati merge, orice ati vizita, in tara noastra sau in afara, trebuie sa respectati mediul inconjurator, cultura si traditia locului!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu